Monday, April 14, 2008

Pana la extrem

Omul pe parcursul intregii vieti incearca sa gaseasca motivul pentru care exista.
Imaginatia ne duce pe culmi unice pentru ca pana la urma nici picaturile de apa nu sunt identice.

Esti unic.

Parkour (uneori prescurtat PK) sau l'art du déplacement (Romana: arta deplasarii) este o activitate cu ajutorul miscarii dintr-un loc in altul pe cat mai eficient si mai repede posibil, folosind principalele abilitati ale corpului uman.

Este menit sa te ajute sa treci peste obstacole, care se pot gasi in mediul inconjurator — de la crengi si pietre, stanci pana la trenuri si ziduri de beton — si poate fi practicat si in spatiul urban si in cel rural. Practicantii Parkour-ului sunt numiti ca si traceurs, sau traceuses la fete.

Inventat de David Belle in Franta, parkour se bazeaza pe practicarea diferitor miscari eficiente pentru a dezvolta mintea, corpul unui ins, pentru a putea depasi obstacole in caz de urgenta, pentru distractie, etc.

PK este o activitate care este dificil de inclus intr-o anumita categorie. Nu e un sport extrem, ci o arta sau disciplina care imbina diferite miscari, un corespondent al auto-apararii in artele martiale. Potrivit spuselor lui David Belle, 'avantajul fizic ar pk'ului este usurinta cu care treci peste obstacolele din zona asa cum ai fi reactionat in mod normal in caz de urgenta. Vrei sa te misti in asa fel incat cu orice miscare sa castigi timp si spatiu indiferent daca vrei sa scapi de ceva/cineva sau sa alergi care ceva/cineva'. Asa cum artele martiale sunt o forma de antrenament pentru lupta, parkour este o forma pentru antrenarea "zborului" (metaforic vorbind). Atunci cand o persoana este intr-o confruntare ostila cu cineva, va fi in stare sa vorbeasca, sa se lupte sau sa evite. Pentru ca are o natura unica, se spune des ca parkour nu apartine niciunei categorii: Parkour este parkour.
O caracteristica importanta a parkourului este eficienta. Practicantii se misca nu numai pe cat de repede pot ci si consuma cat mai putina energie pentru ca aleg cea mai directa cale posibila. Aceasta caracteristica il diferenteaza de celelalte practici ale alergarii libere (engleza: "free running"), care se bazeaza mai mult pe libertatea miscarilor - asemeni acrobatilor. Eficienta implica de asemenea evitarea ranirilor - majore sau minore - de unde a iesit si motto-ul oficial al parkourului : "être et durer" (Romana: a fi si a dura)


Terminologie
Termenii din care provine cuvantul "parkour" sunt : "art du déplacement and le parcours".
Termenul "parkour" [paʁˈkuʁ] a fost definit de David Belle si prietenul sau Hubert Koundé. Este un derivat de la "parcours du combattant", cursa clasica de obstacole - metoda folosita in antrenamentele militare, propusa de Georges Hébert.
Hubert, care nu este un "traceur", a luat cuvantul "parcours", a inlocuit "c"-ul cu "k" pentru a sugera agresivitate si a inlaturat "s"-ul.
Traceur [tʁasœʁ] si traceuse [tʁasøz] sunt substantive derivate de la frantuzescul verb "tracer" care normal inseamna "a trasa" sau "a desena", dar de asemenea poate fi tradus ca si "a inainta repede".


Sursa : Wikipedia
Traducere din limba engleza: eu :)

No comments: